Posted on: 27 mei 2024 Posted by: Nails Comments: 0

je moet je nagels laten ademen?

Het idee dat je nagels moeten “ademen” is een veelvoorkomend misverstand. Nagels, die gemaakt zijn van keratine, zijn dode cellen en hebben geen eigen ademhalingsmechanisme zoals de huid. Ze hebben dus geen zuurstof van buitenaf nodig om gezond te blijven. Echter, het concept van nagels laten “ademen” verwijst meestal naar het vermijden van overmatig gebruik van nagellak en kunstnagels om de gezondheid van de nagels en de omliggende huid te bevorderen. Hier zijn enkele redenen waarom het goed is om af en toe een pauze te nemen van nagellak en kunstnagels:

1. Voorkomen van Nagelbeschadiging

Langdurig gebruik van nagellak en kunstnagels kan de natuurlijke nagel verzwakken en uitdrogen. Het nemen van een pauze kan helpen de nagelstructuur te herstellen en te versterken.

2. Gezondheid van de Nagelriemen

Regelmatig verwijderen van nagellak kan de nagelriemen uitdrogen en beschadigen. Een pauze kan helpen om de huid rond de nagels te hydrateren en te herstellen.

3. Voorkomen van Verkleuring

Nagellak, vooral donkere kleuren, kan nagels verkleuren en een gele tint geven. Tijdelijke onderbreking in het gebruik van nagellak kan helpen om deze verkleuringen te verminderen.

4. Voorkomen van Infecties

Kunstnagels en gelnagels kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën en schimmels als ze niet goed worden aangebracht of onderhouden. Het regelmatig verwijderen ervan kan helpen om het risico op infecties te verminderen.

5. Ademhaling van de Nagelbedden

Hoewel de nagels zelf niet ademen, hebben de nagelbedden baat bij goede bloedcirculatie en luchtstroom. Dit kan worden beperkt door langdurig gebruik van kunstnagels.

6. Gezondheid van de Nagels Verbeteren

Het nemen van pauzes tussen het aanbrengen van nagellak of kunstnagels biedt de mogelijkheid om nagels te hydrateren met oliën en crèmes, wat helpt bij het herstellen van hun natuurlijke gezondheid en glans.

Tips voor Gezonde Nagels

  • Hydratatie: Gebruik regelmatig nagelriemolie en handcrème om zowel je nagels als de omliggende huid gehydrateerd te houden.
  • Voeding: Zorg voor een dieet rijk aan vitamines en mineralen, zoals biotine, ijzer en calcium, die bijdragen aan gezonde nagelgroei.
  • Bescherming: Draag handschoenen bij huishoudelijke taken om je nagels te beschermen tegen chemische producten en water.
  • Nagelverzorging: Knip en vijl je nagels regelmatig om ze in goede vorm te houden en breuken te voorkomen.

Conclusie

Hoewel je nagels zelf niet hoeven te ademen, is het goed voor de algehele gezondheid van je nagels en de omliggende huid om af en toe een pauze te nemen van nagellak en kunstnagels. Door goed voor je nagels te zorgen en ze de kans te geven om te herstellen, blijven ze sterk en gezond.